vrijdag 30 maart 2007

De bus en tram, de klok rond.

Begin vorige week werd via de media een project gelanceerd rond de invoering van laatavond vervoer in de stad Gent. Naast de mededeling dat hiervoor vanuit de Vlaamse Overheid het nodige geld werd voor vrijgemaakt bleef deze informatie beperkt tot de voorziene uurregelingen. In de week bussen tot half twee, en het weekend de ganse nacht door.

Vanzelfsprekend werden we daags nadien overstelpt met vragen rond dit ‘nachtvervoer’, en was het personeel op zoek naar een aantal concrete antwoorden. Welke lijnen? Welke frequentie? Hoeveel voertuigen? Welke instralen?

Op de Ondernemingsraad van maart kregen we bijkomende informatie over dit project:
In een korte notendop komt het hierop neer:
>Dagelijks zullen de tram- en buslijnen twee uur langer rijden. Momenteel komen de laatste bussen binnen voor 24h. Dit zal met twee uur verschoven worden. Bijvoorbeeld het laatste vertrek aan de Korenmarkt (nu om 23h10) zal vanaf dan liggen op 01h10.
>Dit voor de lijnen 1/ 21-22 / 3 / 4 / 5 / 70-72 / 76-78 / 9 / 17-18 / 38-39 / 34-36 /

Voor de meeste lijnen spreken we over het ganse traject, behalve voor de lijnen:
Lijn 5: UZ – Van Beverenplein
Lijn 70-72: deel tussen Wittewalle en Heerweg Zuid
Lijn 76-78: deel tussen P+R Oostakker en De Pinte Groenplein
Lijn38: Blaarmeersen – Achterdries
Lijn 34-36: tussen De Pinte Station en Destelbergen Vissershoek.



Op vrijdag- en zaterdagnacht zal dit vervoer aangevuld worden met de bestaande nachtbussen. Dit vervoer wordt nu al uitgevoerd door een exploitant, en dit zal zo blijven. Enkel de vertrekuren aan de Korenmarkt zullen verschoven worden, zodat er bussen vertrekken om 1h45, 2h30, 3h15, 4h00 en 4h40
In de praktijk geeft dit dat er bijna de ganse nacht door bussen voorzien zijn. De reiswegen van deze nachtbussen blijven in grote lijnen dezelfde als nu.


Omdat ook de directie weet dat er onder het personeel vooral uitgekeken wordt naar welke diensten of dienstrollen deze bijkomende ritten zullen rijden zal dit via de bevoegde baremacommissies verder besproken worden.
Als ACLVB vinden wij dit project op zich positief, vooral op gebied van tewerkstelling. Dankzij dit project zullen er opnieuw 50 bijkomende personeelsleden aangeworven kunnen worden. Vanzelfsprekend zullen wij er als vakorganisatie moeten op toezien hoe dit bijkomende vervoer ingevuld geraakt. Via de baremacommissie zullen wij dan ook trachten om tot een aanvaardbare oplossing te komen. Integreren in bestaande roosters? Speciale roosters ontwikkelen? Vragen waarop wij ten gepaste tijde de mening van het personeel zullen raadplegen.

Momenteel bekijkt elke afdeling (exploitatie, techniek) welke bijkomende middelen nodig zijn om dit nachtvervoer degelijk te kunnen uitvoeren. Nadien zal in overleg met de vakorganisaties bekeken worden hoe dit concreet kan ingepast worden in diensten.

LAAT UW MENING KENNEN......REAGEER