woensdag 19 januari 2011
Verschil tussen arbeiders en bedienden wordt kleiner
Sociale partners bereiken ontwerpakkoord
Belga wo 19/01/2011 - 06:45
Vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers hebben gisteravond een ontwerp van interprofessioneel akkoord bereikt. Dat moet de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de 2,5 miljoen werknemers in de privésector voor dit en volgend jaar regelen. Veel aandacht is er voor de verschillende regelingen voor arbeiders en bedienden.
lees ook
"Versterkt de internationale geloofwaardigheid"
beluister
Bruno Huygebaert licht het akkoord toe
Over het ontwerpakkoord is twee maanden onderhandeld. Gisteravond laat hebben de sociale partners dan een akkoord bereikt. Rond half twaalf zijn de onderhandelaars ermee naar ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) getrokken.
Het ontwerpakkoord bestaat uit verschillende onderdelen. Wat betreft de lonen zijn de vakbonden en werkgevers het eens over het behoud van de automatische indexatie. Dit jaar is er geen ruimte voor een stijging bovenop die index. Volgend jaar is er een heel kleine marge van 0,3 procent voor loonsverhoging of andere voordelen. Daarnaast komt er een studie of de index niet moet worden aangepast, bijvoorbeeld in verband met de energieprijzen.
Veel aandacht gaat in het ontwerpakkoord naar de statuten van arbeiders en bedienden. Nu zijn daar grote verschillen, bijvoorbeeld inzake het vakantiegeld, het gewaarborgd inkomen bij ziekte, de tijdelijke werkloosheid en de ontslagregelingen of opzegtermijnen.
De komende jaren zullen de verschillende regelingen naar elkaar toegroeien, maar de harmonisering wordt wel gespreid over verscheidene jaren, en geldt voor nieuwe contracten. In een eerste fase zou de ontslagbescherming voor arbeiders met 10 procent verbeteren, terwijl hogere bedienden in dat verband wat moeten inleveren. Over zes jaar zou er dan een grondig vernieuwd systeem van opzegregelingen moeten zijn.
Ook zal de carensdag voor arbeiders vanaf 2014 afgeschaft worden. Dat is de eerste dag dat een werknemer, onder het arbeidersstatuut, ziek wordt en thuis blijft. Die arbeider wordt daar, in tegenstelling tot een bediende, niet altijd voor vergoed. Ten slotte zal tijdelijke werkloosheid toegepast kunnen worden op alle werknemers.
Prepensioen op 56 blijft mogelijk, op voorwaarde dat er 20 jaar nachtwerk, 40 jaar dagwerk of werk in de bouwsector aan voorafgegaan is.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110119_002
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/110119_IPA
http://www.deredactie.be/cm/1.944371?view=popupPlayer
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten