maandag 24 december 2007

dinsdag 18 december 2007

Verkiezingskoorts zal langzaam beginnen toenemen



De kogel is door de kerk.

De verkiezingsdatum ligt eindelijk definitief vast. Op 13 mei 2008 mogen we allen onze syndicale afvaardiging kiezen voor de komende vier jaar.
Voor alle vakorganisaties betekent dit dat er spannende tijden aankomen. Op 13 mei 2008 worden we immers beoordeeld op onze prestaties van de voorbije vier jaar.

Als ACLVB zijn we er zeker van dat U als personeelslid de komende maanden niet naast dit gebeuren zal kunnen kijken. Iedereen zet zijn beste beentje voor om de komende maanden extra in de picture te verschijnen.



Binnen ACLVB blijven we rond deze propaganda maanden vrij nuchter en werken we vooral verder zoals we nu toch al een enkel jaren trachten te doen. Recht door zee, no nonsens en een consequente visie.



Acties zoals we er onlangs kenden in de Vlaamse Ardennen lijken op het eerste zicht heel positief, maar zijn eigenlijk vooral bedoeld om in de media te kunnen komen.
In dit concrete dossier rond de agressie werden de eerste contacten reeds gelegd op 6 en 7 december, en werden er op maandag 10 december concrete oplossingen uitgewerkt.
Wanneer een organisatie het dan nodig vindt om op dinsdag 11 december uit te pakken met een media stunt lijkt dit op het eerste zicht niet meer dan gerechtvaardigd, toch mensen die daadwerkelijk met deze problemen bezig waren weten wel beter. Iedereen die het wenst kan de mail opvragen welke door onze directie reeds op 10 december verzonden werd, met de opgesomde actiepunten. Als ACLVB kiezen we steeds voor een eerlijke informatie naar het personeel toe.
Op 13 mei kan U laten blijken of U ook de voorkeur geeft aan objectieve en eerlijke informatie!
Betogingen en stakingen. Voor ACLVB bestaat nog steeds een duidelijk onderscheid.


Op 15 december organiseerden de drie vakbonden een betoging te Brussel.
In gemeenschappelijk vakbondsfront werden de nodige affiches en uitnodigingen verstuurd. Bijna traditioneel werd er vanuit één van deze partners een oproep gedaan om ook het open-baar vervoer hierbij te betrekken, waarbij er eerder een oproep tot staking dan tot be-toging gelanceerd werd.



Vooral in de stelplaats Gentbrugge werden de mensen warm gemaakt om op die dag hun dienst niet op te komen. Na kort overleg, en toen vlug duidelijk werd dat de bal toch al aan het rollen was, werd beslist om alle chauffeurs te contacteren om na te gaan hoeveel personeelsleden er werkwillig waren die dag. Het gevolg was al vlug duidelijk, de op gang gebrachte oproep binnen de stelplaats Gentbrugge werd al vlug in de hele entiteit kenbaar.
Als ACLVB vinden wij deze gang van zaken zeer bedroevend, daar het nooit de bedoeling was dat het openbaar vervoer in onze entiteit zo goed als zou stilvallen.
We zijn van mening dat de voorbije weken en maanden wel andere zaken konden aangehaald worden om tot een stakingsaanzegging over te gaan… De organisatie van de betoging zelf stond daar volledig los van!


woensdag 5 december 2007

Diensten en tabel goedgekeurd.

Na 10 uur vergaderen, alle goedgekeurd.

Spoedig meer info.

stefaan

dinsdag 4 december 2007

Doorstroming, gezien door ACLVB

Doorstroming Gent, ACLVB voorstellen.....




1. ST PIETERS SPREIDING REIZIGERS VOORSTEL
Probleemstelling:De capaciteit van het reizigersvervoer aan het station Gent St Pieters is volledig verzadigd. Dagelijks is het een chaos van aanrijdende autobussen, trams en honderden reizigers die hun bestemming willen halen. Daar rijden nog auto’s tussen van de Kiss&Ride, touringcars en vrachtwagens die hun lading moeten lossen. Als je dit objectief bekijkt is dit een onhoudbare situatie, voor de reizigers en ook voor de buschauffeurs van De Lijn die er door moeten. Op termijn wordt er een volledig nieuw tram - en busstation aangelegd. Deze werken die nog in meerdere fazen verlopen, bieden op korte termijn géén oplossing. Het project Mer die op 23/3/2004 werd voorgesteld zal vermoedelijk tegen 2014 zijn afgerond. ---> workcase




2.Kasteellaan eigen bedding
ProbleemstellingSinds enkele weken is er een eigen bedding gecreëerd voor het openbaar vervoer stads- uitwaarts. De parkeerplaatsen voor de omwonenden zijn niet aan de huizenkant maar aan de overzijde van de weg. Dit is een proefopstelling van tijdelijke aard met evolutie waardering op korter termijn.Vanuit het stadsbestuur werd gevraagd of een eigen bedding links van de weg mogelijk is en zo de omwonenden kunnen parkeren aan de huizenkant. Ook naar de tijdswinst van deze eigen bedding werd geïnformeerd. -->workcase


3.Voormuide
ProbleemstellingDe eigen bedding kan niet worden gebruikt door autobussen. De bus die van de Muidepoort komt moet aanschuiven met het gewone verkeer, richting Tolhuislaan. Bus 73 verliest hier veel tijd in de spits.
Probleem opgelost medio 2005, dankzij dit voorstel, er moet nog 1 verkeersbord worden bijgeplaatst. ---> nog 1 bord, na 2.5 jaar wachten, nog steeds wachten...





4.Sint Bernadettestraat
ProbleemstellingDagelijks staan onze bussen geblokkeerd op het traject Dampoort/ Oostakker, net om de hoek van de Sint Bernadettestraat.Daar is er een kruidenier gevestigd. Deze groothandelaar verkoopt ook aan kleinere winkels en het laden en lossen gebeurt bijna constant. Bijna altijd staan er één of meerdere (vracht)wagens op de rijweg. Dit beinvloedt de doorstroming van de wagens op het ganse kruispunt. Auto’s, gelede bussen en fietsers worden onnodig opgehouden. Het is soms een kunst om de bussen door deze situatie te loodsen.
Daar ontstaan gevaarlijke situatie voor automobilisten, voetgangers en fietsers.
---> nog steeds niet opgelost...







5. RIEME KUHLMANNLAAN
Probleemstelling:In de KUHLMANNLAAN te Rieme, lijn 55, is er een stuk wegdek dat al jaren wacht op een nieuwe laag asfalt en opvulling van de putten tot 6 cm diepte. Probleem opgelost door bemideling ACLVB. Kreeg brief van bevoegde diensten met juiste termijn, september 2006.
----> opgelsot najaar 2006, mede dankzij ACLVB






6. ZELZATE BRUG...
Probleemstelling:De autobussen van lijn 96, 97 en 55 moeten meermaals per dag wachten aan de open brug te Zelzate van het kanaal Gent- Terneuzen. Per keer dat de brug open staat is er een extra wachttijd van 12 minuten, bij dubbele schepen, +15 minuten. Deze minuten zijn kostbaar voor het openbaar vervoer. ---> dossier met voorstel ligt bij bevoegde diensten, Vlaamse Gemeenschap dienst waterwegen...wordt behandeld...







7.SINT DENIJS WESTEM HALTE
Probleemstelling:Hier neemt lijn 76, beperkt tot St Denijs Westrem zijn verdiende terminus. Deze bussen kunnen niet of moeilijk halteren. Door geparkeerde wagens na de gearceerde busstrook. De geparkeerde wagens staan op een wettelijke manier, maar hinder bussen van 18 meter. De lijnen 76, De Pinte, en 34/35/36 Latem kunnen door de geparkeerde wagens niet halteren.
---> geen wijziging








8.HINDER DOORSTROMING TRAMS GENT

Probleemstelling:In 2005 kende De Lijn 246 dienst onderbrekingen door foutief geparkeerde wagen langs de tramlijnen. Dit 5 per week. Deze foutief geparkeerde wagen zorgen voor zeer veel hinder, voor de organisatie, diensten en reizigers. Een betere sensibiliserings campagne en aanbrengen van voorziene strips kunnen dit probleem definitief verhelpen -
----> stadsbestuur weet hier géén raad mee



9.HINDER OOSTAKKER BREEDESTRAAT/ PIJPHOEKSTRAAT
Probleemstelling:Na de laatste werken in de Bredestraat te Oostakker zijn er terug verkeersremmers geplaatst. Verkeersremmers die voor het openbaar vervoer een doorn in de ogen zijn. Meer en meer worden deze wijzigingen getekend op de tekentafel van een studiebureau die géén voeling hebben openbaar vervoer en doorstroming van bussen. Op zich is niemand tegen veilig verkeer, maar er moet rekening worden gehouden met het openbaar vervoer. Bussen van 18 meter zijn geen auto’s van 4 meter. Het zijn ook de geparkeerde wagens die in het aso-tijdperk géén besef hebben van openbaar vervoer. ---->????






10. BUSSLUIS EIGEN BEDDING GENT ZUID
Probleemstelling: Vele bestuurders kruisen de busbaan om de file te ontlopen. Dit in beide richtingen. Voor auto’s die van Gent Zuid of Lange Violetstraat komen levert dit gevaarlijke situaties op. Deze kruisen de busbaan en letten niet op het verkeer dat uit richting Ledeberg komt. Regelmatig kunnen bussen en trams maar net een aanrijding vermijden. ---> bussluis lijkt voor stadsbestuur onhaalbaar, ander voorstel?????



11. BEVRIJDINGSLAAN GROTE HINDER TROLLEY TIJDVERLIES DAGELIJKS
Probleemstelling: De trolley wordt regelmatig opgehouden door lossende vrachtwagens. Al dan niet reglementair geparkeerd. Dit is voor de chauffeurs van lijn 3 dagelijkse kost. Dit betekend dat de doorstroming van lijn 3 wordt belemmerd. De laad -losstrook is niet dé oplossing. Deze wordt voortdurend bezet door auto’s voor korte duur. Laden en lossen gebeurt op het voetpad……
----> ondanks het grotere politietoezicht....blijft een probleem....mentaliteit, het zit tussen de oren, de luiheid van dubbelparkeren, vooral bij nep macho's met dure zwaar overleende auto's of marginale beroepsdoppers met weinig tijd.

zondag 2 december 2007

halten Kluizen

Al enkele maanden ijveren ACLVB-leden voor een deftig verlichte bushaltes in de 6 halten die worden bediend door de bundel 5 van het streekvervoer.

Al meerder malen beloofde het gemeentebestuur een oplossing. Nu terug, uitstel tot 1 december. Wat is er nu veranderd? Van de 6 haltes in kwestie zijn er 2 onveranderd. Vier kregen een groter zonnenpanneel, die (bijna) niet werken, en een affiche voor de reizigers.

Gisteren reed ik met lijn 55 naar Gent. Verschillende reizigers stapten op, verlichting? Nee.
Hiet blijft de GSM in actie, niet zwaaien met GSM, is niet gezien!

Is deze zaak opgelost? Nee.