maandag 21 januari 2008

2008, jaar van het reservepersoneel worden bij De LIJN


Al maanden werven we bij De Lijn op maximale capaciteit aan. Zeker tot eind april staat onze rijschool volgeboekt. Iedereen begrijpt dat de opleiding tot chauffeur meer omvat dan wat je daar op het eerste moment zou bij kunnen verzinnen. Wegcode, interne reglementering binnen De Lijn, opleiding Pro Data, lijnverkenning en natuurlijk de rijopleiding zelf. Een hele boterham als U het ons vraagt!

Het is dan ook heel jammer dat we de laatste maanden regelmatig moeten vaststellen dat er heel wat bedrijfsverlaters zijn, welke na een hele korte periode hun geluk elders gaan beproeven. Uit gesprekken met deze mensen blijkt dat zij in bepaalde gevallen de job volledig mis ingeschat hadden, en dat zij vooraf moeilijk konden inschatten wat er allemaal zoal kwam bij kijken. Anderen kregen dankzij de gunstige situatie op de arbeidsmarkt plots een andere kans aangeboden, en verkozen om hun kans te wagen! Een derde groep kon zich moeilijk verzoenen met het statuut van reservechauffeur, en kon onmogelijk de ongemakken als reservechauffeur combineren met de familiale situatie. Als vakorganisatie lijkt het onze plicht om vooral voor deze laatste groep, die de job op zich eigenlijk fantastisch vinden, verbeteringen aan te brengen aan ons systeem van ‘reserve’ zijn.
Hierbij willen we graag onderscheid maken tussen de twee bestaande systemen, zijnde reservestatuut in de stelplaats Gentbrugge en reservestatuur in de streekregio’s.
Wat de streekregio’s betreft kan er ons inziens zeker iets gedaan worden aan het systeem van dienstuitschrijvingen. Rustdagen worden nu kenbaar gemaakt op de 25ste van de voorafgaande maand, diensten worden pas twee dagen vooraf uitgeschreven.
Dat de dienstuitschrijving pas twee dagen vooraf kan gebeuren kunnen we nog begrijpen. Vanzelfsprekend zijn we vragende partij om te bekijken of dit echt niet vroeger kan, anderzijds begrijpen we maar al te goed dat de mensen van de planning afhankelijk zijn van verlofaanvragen en zieken bij het effectieve personeel.
Wat de rustdagen betreft kunnen er ons inziens wel verbeteringen aangebracht worden. Naar onze mening moet het perfect mogelijk zijn om de rustdagen van het reservepersoneel vast te leggen voor een gans jaar. De maandplanning heeft mede door de vele aanvragen van DA voldoende marge om eventuele moeilijke periodes in te schatten. Mits enkele duidelijke afspraken moet het mogelijk zijn dat ook het reservepersoneel op lange termijn afspraken kan regelen. Als ACLVB zullen wij de komende dagen de regiochefs aanschrijven om dit punt te grondig te laten bekijken.Verder wensen we ook de afspraken rond de toewijzing van buitenstelplaatsen (regio Destelbergen en Dender) duidelijk te laten opnemen in de stelplaatsafspraken. Iedereen begrijpt dat bij overmacht of extreme situaties alle diensten moeten verzekerd blijven, toch kan het niet dat mensen van de ene naar de andere kant van de provincie gestuurd worden. Lukt het echt niet anders, zorg dan dat deze mensen daar geen onderbroken dienst dienen te verzekeren. Als ACLVB willen we daar echt een punt van maken de komende weken. Wij hopen dat de directie alvast bereid gevonden wordt om in het belang van het personeel hier aan mee te werken.

Wat het reservestatuut in de stelplaats Gentbrugge betreft willen wij ook één en ander aankaarten. Wij beseffen maar al te goed dat in tegenstelling tot de andere regio’s onze positie als ACLVB daar iets anders ligt. In tegenstelling tot de regio’s Dender, St-Niklaas en Destelbergen zijn we in de regio Gentbrugge minder dominant aanwezig. Nochtans bleek de voorbije maanden in bv het dossier rond nachtvervoer dat we als ACLVB wel degelijk ons steentje kunnen bijdragen. Mochten wij als ACLVB sterker gestaan hebben in de regio Gentbrugge kunnen wij jullie verzekeren dat de uitwerking van het nachtvervoer er heel anders zou uitgezien hebben! In andere regio’s konden we als ACLVB wel het nachtvervoer invoeren zonder dat het reservepersoneel daar de dupe van werd. Rollen als de huidige A30 en P30 zijn voor ons eigenlijk onbespreekbaar! Op 13 mei kennen we sociale verkiezingen, waardoor 2008 voor ons zo al een spannend jaar wordt. Toch kan 2008 ook voor U het jaar worden waarin het reservestatuut een menselijke wending kende. Als ACLVB gaan we er volop voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten