maandag 7 januari 2008

Vergadering doorstroming Gent, 09/01/2008

1. St Pieters station
Probleemstelling;
De capaciteit van het reizigersvervoer aan het station Gent St Pieters is volledig verzadigd. Dagelijks is het een chaos van aanrijdende autobussen, trams en honderden reizigers die hun bestemming willen halen. Daar rijden nog auto’s tussen van de Kiss&Ride, touringcars en vrachtwagens die hun lading moeten lossen. Als je dit objectief bekijkt is dit een onhoudbare situatie, voor de reizigers en ook voor de buschauffeurs van De Lijn die er door moeten.
Op termijn wordt er een volledig nieuw tram - en busstation aangelegd. Deze werken die nog in meerdere fazen verlopen, bieden op korte termijn géén oplossing. Het project Mer die op 23/3/2004 werd voorgesteld zal vermoedelijk tegen 2014 zijn afgerond.

enkel ter info


2. Kasteellaan eigen bedding
Probleemstelling

Sinds enkele weken is er een eigen bedding gecreëerd voor het openbaar vervoer stads- uitwaarts. De parkeerplaatsen voor de omwonenden zijn niet aan de huizenkant maar aan de overzijde van de weg. Dit is een proefopstelling van tijdelijke aard met evolutie waardering op korter termijn.
Vanuit het stadsbestuur werd gevraagd of een eigen bedding links van de weg mogelijk is en zo de omwonenden kunnen parkeren aan de huizenkant. Ook naar de tijdswinst van deze eigen bedding werd geïnformeerd.

case studie voor schepenen enkel ter info


3.Voormuide
Probleemstelling
De eigen bedding kan niet worden gebruikt door autobussen. De bus die van de Muidepoort komt moet aanschuiven met het gewone verkeer, richting Tolhuislaan. Bus 73 verliest hier veel tijd in de spits.

Hier moet nog 1 bord worden geplaatst, ter hoogte van de halte, “uitgezonderd bussen van De Lijn”. Dan is deze case afgewerkt.

4. Sint Benadettestraat
Probleemstelling
De Sint Bernadettestraat is een drukke baan waar meerdere lijnen rijden met hoge frequentie. De lijnen 70/ 71/ 72/ 73 en 74 volgen deze reisweg richting Oostakker met in de spits een frequentie van minder dan 10 minuten. Dagelijks staan onze bussen geblokkeerd op het traject Dampoort/ Oostakker, net om de hoek van de Sint Bernadettestraat. Daar is er een kruidenier gevestigd. Deze groothandelaar verkoopt ook aan kleinere winkels en het laden en lossen gebeurt bijna constant. Bijna altijd staan er één of meerdere (vracht)wagens op de rijweg. Dit beïnvloedt de doorstroming van de wagens op het ganse kruispunt. Auto’s, gelede bussen en fietsers worden onnodig opgehouden. Het is soms een kunst om de bussen door deze situatie te loodsen.
Daar ontstaan gevaarlijke situatie voor automobilisten, voetgangers en fietsers.

Situatie nog niet eens besproken, staat al 2 jaar in deze lijst. Problemen blijven duren, met gevaarlijke situaties voor alle weg gebruikers.


5. Kuhlmannlaan te Rieme
Probleemstelling:

In de KUHLMANNLAAN te Rieme, lijn 55, is er een stuk wegdek dat al jaren wacht op een nieuwe laag asfalt en opvulling van de putten tot 6 cm diepte.

Probleem opgelost in najaar 2006


6. Zelzate brug
Probleemstelling:
De autobussen van lijn 96, 97 en 55 moeten meermaals per dag wachten aan de open brug te Zelzate van het kanaal Gent- Terneuzen. Per keer dat de brug open staat is er een extra wachttijd van 12 minuten, bij dubbele schepen, +15 minuten. Deze minuten zijn kostbaar voor het openbaar vervoer.

Probleem werd doorgestuurd naar bevoegd ministerie ter opvolging. Enkel ter info.


7. Sint Denijs Westrem
Probleemstelling:

Hier neemt lijn 76, beperkt tot St Denijs Westrem zijn verdiende terminus. Deze bussen kunnen niet of moeilijk halteren. Door geparkeerde wagens na de gearceerde busstrook. De geparkeerde wagens staan op een wettelijke manier, maar hinder bussen van 18 meter. De lijnen 76, De Pinte, en 34/35/36 Latem kunnen door de geparkeerde wagens niet halteren.

Probleem nog steeds niet opgelost, bijkomende haltepaal kan deze situatie oplossen.


8. Hinder doorstroming tramvoertuigen Gent centrum
Probleemstelling:

In 2005 kende De Lijn 246 dienst onderbrekingen door foutief geparkeerde wagen langs de tramlijnen. Dit 5 per week. Deze foutief geparkeerde wagen zorgen voor zeer veel hinder, voor de organisatie, diensten en reizigers. Een betere sensibiliserings campagne en aanbrengen van voorziene strips kunnen dit probleem definitief verhelpen
*Coupure rechts* Poperingestraat* Nederkouter*Kortrijksepoortstraat*Papegaaistraat

Graag voorstellen vanuit het bestuur.


9. Oostakker, moeilijke doorgang
Probleemstelling:

Na de laatste werken in de Bredestraat te Oostakker zijn er terug verkeersremmers geplaatst. Verkeersremmers die voor het openbaar vervoer een doorn in de ogen zijn. Meer en meer worden deze wijzigingen getekend op de tekentafel van een studiebureau die géén voeling hebben openbaar vervoer en doorstroming van bussen. Op zich is niemand tegen veilig verkeer, maar er moet rekening worden gehouden met het openbaar vervoer. Bussen van 18 meter zijn geen auto’s van 4 meter. Het zijn ook de geparkeerde wagens die in het aso-tijdperk géén besef hebben van openbaar vervoer.

Probleem nog niet opgelost.


10. Verkeershinder Bevrijdingslaan en Wondelgemstraat, dubbel geparkeerde wagens.
Probleemstelling:

De trolley wordt regelmatig opgehouden door lossende vrachtwagens. Al dan niet reglementair geparkeerd. Dit is voor de chauffeurs van lijn 3 dagelijkse kost. Dit betekend dat de doorstroming van lijn 3 wordt belemmerd. De laad -losstrook is niet dé oplossing. Deze wordt voortdurend bezet door auto’s voor korte duur. Ook in de Wondelgemstraat is dubbel parkeren de gewoonte. De bussen blijven nu liever achter de wagens staan dan te moeten manoeuvreren tussen alle voertuigen.

Er is hier geregeld controle, maar het is de mentaliteit van sommigen. Misschien is een heuse campagne nodig of het plaatsen van permanente camera’s. De chauffeurs lopen hier onnodige vertragingen op. Wat stelt het stadsbestuur voor?


11. Zuid, bussluis eigen bedding
Probleemstelling:
Vele bestuurders kruisen de busbaan om de file te ontlopen. Dit in beide richtingen. Voor auto’s die van Gent Zuid of Lange Violetstraat komen levert dit gevaarlijke situaties op. Deze kruisen de busbaan en letten niet op het verkeer dat uit richting Ledeberg komt. Regelmatig kunnen bussen en trams maar net een aanrijding vermijden.

Probleem nog niet opgelost, wat stelt stadsbestuur voor?


12. Gent, St Lievenslaan
Probleemstelling:

Als de bussen en trams van Ledeberg komen en richting Gent zuid rijden (Speurder), gaan deze via eigen bedding. Ter hoogte van de St Lievenslaan kruisen we hier het verkeer dat van de autosnelweg komt en uit Ledeberg, richting Dampoort, Vlaamse Kaai, ook verkeer van Zuid richting Dampoort. Op deze plaats gebeurden al enkele zware ongevallen, met tram en bus. Nu staat er bord “tram” wat knipperlicht bij aankomst voertuigen.

Probleem niet opgelost, situatie onveranderd.


13. Burggravenlaan
Probleemstelling:

Hinder voor het bus verkeer komende Bruggravenlaan richting Stropkaai (ter hoogte van de Stropbrug). Bij het afslaan links voor de brug zijn er problemen. Daar werd enkele maanden geleden enkele paaltjes en een soort rotonde gelegd. Deze zijn erg storend en indraaien voor de vooral gelede bussen wordt zo erg bemoeilijkt. Enkel vanuit St Pieters, richting Groothandelsmarkt.

Probleem niet opgelost, situatie onveranderd.


14. Tramstraat, Zwijnaarde
Probleemstelling:
Aan deze halte zijn gele plastieken kegels geplaatst en betonnen palen op d rand van het voetpad. Hier konden we met de overbouw van de bus normaal afdraaien. Deze hinderen de bussen bij het halteren, fietspad!

Probleem niet opgelost.


15. UZ, Gent, haltes Heymanlaan
Probleemstelling

Al maanden storen bestuurders zich niet aan het parkeerverbod ter hoogte van de haltes, K12 en middel de Heymanlaan. Ter illustratie enkele foto’s in bijlage. Zelden of nooit zijn deze haltes op een normale manier te bedienen. De doorstroming van de drukke lijnen 65 en 67 komen zo in gedrang, de talrijke fietsers lopen gevaar op deze drukke invalsweg. De veiligheid van onze talrijke reizigers worden zwaar op de proef gesteld door deze onhoudbare situatie. Deze haltes in de Heymanlaan worden meer dan 60 maal per dag bediend.

Probleem niet opgelost, bus strook is te smal en te kort om normaal te halteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten