vrijdag 18 september 2009


ACLVB jaargang 5 editie september/oktober 2009 2 maandelijkse nieuwsbrief

1.Betaald educatief verlof. Wie heeft recht ?

Iedereen ongeacht de leeftijd, met een volledige dagtaak of minstens 4/5 uurregeling en tewerkgesteld in de privé-sector (uitgezonderd KMO's en sommige categorieën deeltijdse werknemers waarvoor een specifieke regeling geldt). Dus ook voor werknemers van De Lijn.
Voor welke cursussen ?

1.cursussen Algemene Vorming :
2.sommige cursussen Beroepsopleiding : avond- en weekendonderwijs. Bij De Lijn zijn er een reeks uitzonderingen, maar de algemene opleidingen qua taal en computerlessen zijn erkend. De lijst met uitzondering kan je vinden op volgende link. Hoeveel uren betaalt educatief verlof ?180 uur bij een beroepsopleiding 120 uur bij een algemene opleiding 180 uur bij het volgen van een algemene en een beroepsopleiding
Maar in ons bedrijf zijn maxima afgesproken tussen werkgever en vakorganisaties.Deze zijn geplafonneerd tot maximum 80 uur per schooljaar.

De cursussen van een volledig schooljaar hebben tussen de 120 en 180 uur. Iemand die een cursus volgt van een semester (sep-feb of feb-juni) heeft +/- 60 lesuren en krijgt dus 60 uren educatief verlof. Voor de 2de cursus kan je dan maximum 20 uur educatief verlof verwerven. Deze moet worden opgenomen voor het eind van het lopend schooljaar.

Daarna vervallen deze rechten, hou deze uren in het oog. Medewerkers exploitatie hebben ook weet van de werking van educatief verlof, verdere inlichten bij uw vakorganisatie, ACLVB of chef. Hoe bezoldigt ?Geen loonverlies tot een plafond van € +/-2.100 bruto per maand.

Praktisch bij De LijnDe code "EV" wordt gebruikt op de dienstuitschrijving. Educatief verlof kan je gerust aanvragen bij de medewerkers exploitatie. Het loon loopt gewoon door, rekeninghoudend met het plafondbedrag.

Enkele mogelijkheden. http://www.kisp.be Hier een ruim aanbod gespreid oven Oost-Vlaanderen. Van taalcursussen, Frans, Engels, Spaans...,kooklessen, volledige computer opleidingen, initiatie, webacademie, webdesigner, boekhouden, elektriciteit, gezondheidszorg voor bejaarden. Veelal gespreid over 6 maanden.

http://www.avondschool.be/campussen/ Meerdere cursussen in en rond Gent. Het volledige aanbod op deze link.
http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/osp/adres.asp?sn=123992 Overzicht van opleidingen binnen onze provincie. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de vele. Kies voor levenslange opleiding.

Natuurlijk krijg je niets voor niets. Je moet wel keer voor keer naar de lessen. Je mag maar 10% wettelijk afwezig zijn, werken of ziekte zijn dus wettelijke reden. Hou wel uw ziektebriefjes, attesten van werken bij, op het einde van de cursus moet je deze afgeven.

Opleidingcheques
Wie vandaag wil bijblijven, moet zich regelmatig bijscholen en nieuwe zaken leren. Jammer genoeg kan de kostprijs van bepaalde opleidingen hoog oplopen. Daar heeft de Vlaamse overheid nu een mouw aan gepast. Ben je een werknemer en woon je in Vlaanderen of het Brussels gewest? Via opleidingscheques betaalt de Vlaamse overheid de helft van je kosten. Hoe werkt dit, je bestelt de opleidingcheques via VDAB.be, wacht de overschrijving af, betaalt het bedrag en ontvangt de cheques thuis met de post. Je betaalt de helft van het oorspronkelijke bedrag.Het is dus een win-win operatie, inschrijven voor de halve prijs en tot 80 uur educatief verlof.


2. Aan te duiden diensten tijdens schoolverlof.
In het schoolverlof, lees P3 & P4, is het aanbod bussen- trams kleiner en zo kunnen de TC ‘s , aan te duiden dienst, op de jaartabel staan. Met de opmaak van de maandtabel worden deze dan ingevuld. Wat is hier de afspraak? Een gelijkwaardige dienst.

Deze zomer werden verschillende aan te duiden diensten ingevuld met zeer late diensten, tegen de afspraak. Zo kan je het best een formulier invullen met u opmerking als dit zich voordoet. Deze formulieren zijn ter beschikking bij uw rechtstreekse chef.

3. Doorstroming openbaar vervoer.
Het belang en het besef van de doorstroming openbaar vervoer wint de laatste jaren terrein. In Gent komen vakorganisaties, directie van De Lijn en stadsbestuur geregeld samen. Dit om voorstellen uit te werken die de doorstroming van het openbaar vervoer moeten bevorderen. Hoe gaat dit in zijn werk? Alle vakorganisatie kunnen voorstellen doorsturen.

Voor sommige zaken kunnen we rechtstreeks een mail sturen naar de bevoegde diensten, zoal wegverzakingen, hinderlijke beplanting en begroeiing en ook naar de politie. Door bepaalde zaken rechtstreeks door te mailen wordt er veel tijd gewonnen. De andere voorstellen die worden uitgewerkt met foto’s en plattegrond, besproken in de werkgroep. ACLVB heeft al meerdere punten gerealiseerd

De ene houdt het bij verzakkingen in het wegdek, de andere vakorganisatie werd aan structurele zaken die de doorstroming wel bevorderen, zoals ACLVB.
ACLVB heeft de laatste jaren al meerdere verkeerssituaties laten wijzigen die de doorstroming voor bus & tram echt bevorderen. Binnenkort een overzicht van 4 jaar werkgroep doorstroming.Heb je voorstellen voor een nog betere doorstroming, laat het ons weten.


4. Wisselen Diensten – Waar staan we momenteel?
De laatste weken/maanden stonden bij De Lijn Oost-Vlaanderen vooral in het teken van de problematiek rond het verhandelen van diensten. Naar aanleiding van een bezoek van de sociale inspectie kwamen heel wat bestaande systemen onder vuur te liggen. De berichten via de media, waar bepaalde mensen getuigden dat zij regelmatig dubbele diensten uitvoerden of regelmatig collega’s betaalden om diensten te verzekeren, zorgden er voor dat er interne en externe audits opgestart werden.

Als ACLVB waren we eigenlijk de enige vakorganisatie die direct openlijk reageerden op deze persberichten, waarbij we trachtten om deze zaken in de juiste context te plaatsen.
Ondertussen werd via verschillende syndicale vergaderingen een regeling opgesteld welke het wisselen van diensten mogelijk moet laten. Als ACLVB wezen wij er regelmatig op dat deze afspraken wel werkbaar dienden te blijven voor het personeel.

Uit al deze vergaderingen bleek ook snel dat een aantal bestaande systemen eigenlijk totaal onwerkbaar geworden zijn, en dat er dus op korte termijn aanpassingen nodig zijn.
Zo werd overeengekomen om vanaf 22 september werkgroepen op te richten, zodat de verlofsystemen, werkregimes en toepassingen van deeltijdse arbeid aangepast worden aan de overeengekomen arbeidsregelingen (oa. 8h nachtrust, maximaal 12 dagen opeenvolgend werken,…).

Wat staat nu al met zekerheid vast?
Enkel dienstwissels (dienst voor dienst) zijn nog toegestaan. Hierbij zijn de twee betrokken chauffeurs verplicht om de wissel door te geven via het voorziene aanvraagformulier, rekening houdend met de ondertussen gekende regels (zie nota van 9 sept 2009).

Het huidige werksysteem voor reservechauffeurs te Gentbrugge dient zeker te wijzigen. Met het huidige 5-1-systeem is het bijna onmogelijk geworden om nog diensten te wisselen en toch twee rustdagen te hebben per 14 kalenderdagen.

Het huidige verlofsysteem van de stelplaats Gentbrugge is totaal onwerkbaar geworden. Ook hier zal een systeem met vrije aanvraag moeten ingevoerd worden, zoals dit ook in de andere regio’s het geval is.

Men zal er naar streven om tegen eind 2009 tot dienstpakketten te komen waarbij elke dienst de 7h48 zo dicht mogelijk benadert.

Eind september is een overleg gepland tussen de directie van De Lijn en de Sociale inspectie. Dan zal moeten duidelijk worden of de genomen maatregelen voldoende tegemoet komen aan de eisen van de inspectie. Wanneer zou blijken dat dit niet het geval is zal ook de invoering van een totaal nieuw betalingssysteem onvermijdelijk zijn, waarbij dan de effectieve prestaties overeenkomen met de punteringsfiche.

Van zodra wij hier meer informatie over hebben zullen wij U hiervan zeker op de hoogte houden.


Zit je met vragen? Aarzel niet om U te informeren bij onze militanten.

1 opmerking:

  1. En zo wordt een al niet zo bevorderlijke job voor het sociaal leven van de chauffeurs nog a-socialer.Als de vakbonden niet eens serieus gaan optreden hebben we het einde nog niet gezien me dunkt.

    BeantwoordenVerwijderen