maandag 28 september 2009

Zware saneringen op komst bij De Lijn en VRT

Zware saneringen op komst bij De Lijn en VRT



HLN update De Lijn en de VRT worden zwaar getroffen door de besparingen van de Vlaamse regering. Die wil in 2010 zo'n 1,5 miljard euro besparen. Bij zowat alle openbare diensten moeten de werkingskosten met 5 procent naar omlaag, de personeelskosten met 2,5 procent.Ook de autonome overheidsbedrijven ontspringen de besparingsdans niet.

De openbaarvervoermaatschappij moet het in 2010 met voorlopig 40 miljoen euro minder doen, de openbare omroep met 20 miljoen minder. In 2011 wacht mogelijk dezelfde sanering, staat in De Morgen. Onbespreekbaar voor vakbondDe VRT kan het cijfer voorlopig ontkennen noch bevestigen, net als het kabinet van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a).

Op dit moment is de broeksriem bij de openbare omroep al serieus aangetrokken, en daarom zijn volgens vakbond ACOD nieuwe besparingen niet bespreekbaar. Volgens topmensen bij De Lijn kan de miljoenenbesparing onmogelijk worden doorgevoerd "zonder aan de dienstverlening te raken". 'Efficiëntiewinsten'"Geen enkele besparing is pijnloos," reageert Vlaams minister-president Kris Peeters in het Radio 1-programma 'De Ochtend'.

Besparen dus, al neemt Peeters liever het woord "efficiëntiewinsten" in de mond. Cijfers en details wilde hij nog niet geven. Na de middag legt Peeters de plannen voor aan het Vlaams parlement. (belga/mvl/sam)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten