vrijdag 20 april 2007

CAO ontwerpprotocol 2007-2008

Vandaag kreeg iedereen een email met de juiste elementen voor de lopende CAO 2007/2008.


Het belangrijkste is misschien wel de echte koopkracht verhoging. Kijk, vergelijk en oordeel.....


Wat is uw mening voor de CAO, is deze aanvaardbaar?








3 opmerkingen:

  1. De CAO is rampzalig,vooral "de buffer"bij de trimestriële afrekening is een afgang.

    in de gevallen van structureel te weinig gepresteerde uren, kunnen negatieve saldi worden weggewerkt door het opleggen van prestaties zonder overloon.

    De opgenomen regeling is niet van toepassing voor de chauffeurs van het stadsvervoer Antwerpen en Gent.

    Het streekvervoer is hier(terug) de verliezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb er me zelf eventjes bij neergezet om de recente CAO te lezen. En op het eerste gezicht ziet deze er niet echt slecht uit. Men krijgt na verloop van enkele maanden een opslag van om en bij de 30 Euro/maand.

    Natuurlijk stel ik me de vraag of dit bruto of netto is gezien dat niet duidelijk vermeld staat. En nee, ik probeer niet de grapjas uit te gangen, maar het kan wel een flinke duit schelen.

    Zoals men zegt: Wat men krijgt moet men niet in andersmans zakken laten zitten. Figuurlijk gesproken wel te verstaan, alhoewel dat het letterlijk gezien niet zo fraai zou wezen. Sommige werknemers in België kunnen er van meespreken.

    Maar het is juist dat het mogelijks moeilijk te verteren valt om prestaties opgelegd te krijgen zonder overloon om de te weinig gepresteerde uren weg te werken. Toch zou ik hier een opmerking willen uiten in die zin dat men neem ik aan voltijds betaald werd in de periode dat men dat negatief salde verwezenlijkte.

    Men kreeg dus een loon uitbetaald voor wat men niet presteerde volgens het contract dat men heeft. Zogezegd gaat men er daarom vanuit dat men prestaties laat uitvoeren om de balans terug in een meer correct evenwicht te brengen. Maar daar tegenover staat dan wel de belofte om er voor te zorgen dat dit niet hoeft te gebeuren door degelijke afspraken en planning.

    En juist, het is misschien een maat voor niets in bepaalde stelplaatsen met structurelen terugkerende huidige dagdagelijkse problemen zoals bijvoorbeeld te weinig personeel. Maar daarom zou ik deze CAO toch niet zomaar gaan afschieten. Het is zeker het overwegen waard gezien er ook sprake is van een hospitalisatieverzekering. En ik denk dat ik niemand hoeft te vertellen dat medische bedragen zeer hoog kunnen oplopen. Dus het is te hopen dat de invulling van het type verzekering ook duidelijk zal maken wat men er van mag verwachten in geval van.

    Nee, persoonlijk ben ik van mening dat er goede punten in zitten, en mogelijks wat mindere punten, maar daarom nog niet ronduit slecht. Veelal is het een eerder afwachten wat het uiteindelijk op het terrein, en op papier, zal worden daaromtrent. Zoiets is natuurlijk altijd koffiedik kijken in een gemoedstoestand van twijfel en onzekerheid dienaangaande alsmede mogelijks wantrouwen.

    Eén ding is zeker, en dat is dat een loon van een topmanager nu eenmaal nooit zal weggelegd zijn voor de kleine man of vrouw, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat we ons behoren te laten terugduwen naar een tijd waarin vele armen hun kinderen van 13 jaar, of zelfs jonger, verplicht uitstuurden om te gaan werken. Volgens welingelichte bronnen heb ik vernomen dat een welgekend Nederlands postbedrijf in Duitsland dit zou willen verwezenlijkt zien worden. Dit wil zeggen dat ze de post wil laten bedelen door kinderen van 13 jaar. En dit niet alleen in Duitsland, maar in geheel Europa, incluis België om zo de huidige vastgeankerde werknemer in de postsector het voetje te kunnen lichten naar Nederlands model.

    En dan vraag ik me af waar die wetgeving gebleven is waarin sprake is van een verbod op kinderarbeid! Dat beloofd niet veel goeds als men het al openlijk zit aan te prijzen om meer en meer kinderen bepaalde werken te laten uitvoeren wanneer men het verleden indachtig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Iedereen wist vooraf dat de ruimte beperkt was voor een degelijke cao...
    Als ACLVB hebben we toch een aantal van onze breekpunten kunnen doorduwen... Gratis hospitalisatieverzekering (al is het maar vanaf 2009), hogere verplaatsingsvergoeding voor gesplitste diensten...
    Dat het punt rond de buffer van overuren niet voor Antwerpen en Gent van kracht is heeft enkel te maken dat het systeem ex-mivg geen lopende rekening kent... daar wordt in dagen gerekend ipv uren...
    Rekening houdend met een aantal collega's welke met veel negatieve uren staan, is het zeker een goede zaak dat die lopende rekening onder controle gehouden wordt. Hoe dit precies zal gebeuren dient per entiteit bekeken te worden..Ook alle tabellen zullen degelijk onderzocht worden..

    gr,
    Sven.

    BeantwoordenVerwijderen